Hataları Avantaja Çevirme
Kişisel Gelişim | 14.05.2021
Hatalardan öğrenme becerisi
Hatalar insanlar için kaçınılmazdır. Ancak bu bilgi, hatayı bir bahane olarak kullanacağımız anlamına gelmez. Doğru olan hatayı kendi çıkarımız için kabul etmek ve onu bir öğrenme aracı olarak kullanmaktır.
Hayat, değişim ve öğrenmeyle ilgilidir. Pratik yaparak, yeni beceriler edinerek, konfor alanlarımızdan çıkarak yeni şeyler öğrenir ve değişiriz. Ancak yeni şeyler denemek, hatalarla karşı karşıya kalacağımız anlamına da gelir. Bunlar bilgelik deneyimine sahip olmadığımızda yaptığımız hatalardır. Önce dener ve sonra hatalarımızdan öğreniriz. Bu büyüme zihniyeti için ihtiyacımız olan şeydir. Çabalamak ve yeni uygulamalar denemek, öğrenme sürecinin, hatalar da bu sürecin bir parçasıdır.
Bazı hatalar ise, tam olarak ne yaptığımızı bilmediğimiz ancak çok hızlı gittiğimiz durumlarda ortaya çıkar. Durmak ve kontrol etmek için vakit ayırmak söz konusu olmadığında dikkatimiz dağılır ve odağımızı kaybederiz bu tür durumlarda ise hatalar kaçınılmaz hale gelebilir. Bunlar genellikle kolay telafi edilebilecek küçük hatalardır ancak başarını önünde engel olabilirler.
Diğer taraftan, beklenmedik ve öngörülemeyen durumlar da hataların ortaya çıkmasına neden olabilir. Uzun vadeli etkileri olan kararlar verirken, çoğunlukla bir belirsizlik durumu vardır. Öngöremediğimiz birçok şey, her şeyi doğru yapmamıza engel olabilir. Doğal olarak hatalı kararlar ortaya çıkabilir.
Daha pek çok hata türü ve nedeni sayabiliriz. Ancak asıl odaklanmamız gereken konu bu değil. Bu bilgileri, hatanın hayatının bir parçası olduğunu fark etmek için kullanmak faydalı olacaktır. Asıl odaklanmamız gereken şey ise, hataları nasıl kendimiz için avantajlı hale getirebileceğimiz olmalıdır.
Hatalardan Elde Edilebilecek Avantajlar
Bir hatanın ardından "Bunu neden yaptım?" Diye kendinize işkence etmek yerine, hatalarınızı hayatınızı iyileştirmek için kullanabileceğiniz farklı yolları keşfetmeniz için size küçük birkaç madde sunuyoruz.
• Hatalar kılık değiştirmiş derslerdir. Tabii biz görmek istersek. Hataları basamak taşları olarak görebilirsek: onlardan bir şeyler öğrenebiliriz. Bu da bir dahaki sefere hatanın derslerini kullanabilmemize ve başarılı olmamıza yardımcı olur.
• Hatalar yeni fırsatların kapısını açabilir . Tabii biz onları aramaya ve tanımaya istekliysek. Hatalar yanlış yönlendirilmiş eylemler veya yargılardır. Bazen yanlış yoldan gitmek, yarı yolda durmanıza ve yeni yollar aramanıza sebep olabilir. İşte bu yeni yollar, size yeni fırsatlar sağlayabilir.
• Kararlarınızı gerçek kılar. Hata yapmak, neyin yanlış gittiğini ve nedenini incelemenizi sağlar. İyi bir dozda nesnellik, karamsarlığın ve aşırı hayalperestliğin çaresi olarak hizmet eder. Bir hata yaparsınız ve bunun dünyanın sonu olmadığını ya da olanın aslında gördüğünüzü sandığınız şey olmadığını anlarsınız!
• Daha dirençli olursunuz. Zorluklara karşı daha güçlü hale gelirsiniz ve zor zamanlarla nasıl başa çıkacağınızı öğrenirsiniz. Bir hata yaparak, tekrar nasıl ayağa kalkabileceğinizi ve devam edeceğinizi görebilirsiniz. Ancak, bu farkındalığı sağlayamazsanız tabii ki yerde kalmaya devam da edebilirsiniz. Ayağa kalkanlar, durumu değerlendirenler, ondan bir şeyler öğrenenler ve belirli bir hataya mutlak önem atfetmeden yaşam yolculuklarına devam edenler kazançlı çıkanlar olacaktır.
• Başarısızlık korkusu olmadan yaşarsınız . Hataların sadece insan doğasının parçası olduğu, bir hata nedeniyle düştüğünüzde tekrar nasıl ayağa kalkabileceğiniz ve bunun dünyanın sonu olmadığını bildiğinizde, korkularınızdan kurtulursunuz. Başarısızlıktan korkmamak, başarı için önemli bir kuraldır.
• Daha hevesli olursun . Olası hataların hayatınızı dolu dolu yaşamanıza engel olmasına izin vermezsiniz. Ya hata yaparsam kaygısı ile deneyimlerinizden alacağınız keyfi azaltmazsınız. Riskleri hesaplar, bir plan yapar ve emin adımlarla ilerleyebilirsiniz.
• Kendini kabul etme ve kendini sevme . Hatalar, kendinize dair sahip olduğunuz mükemmeliyetçi imajınızı törpülerken, kendinizi kabullenmenize ve kendinizi sevmenize giden yolu açar. Gerçekçi bir şekilde her şeyin tamamen mükemmel olamayacağını fark ettiğinizde, hataların hayatın bir parçası olduğunu da kabul edersiniz. Bu gerçeği kabul etmek, kendinizi kabul etmeye ve sevmeye imkan sağlar.
Hataları hayatın bir parçası olarak kabul etmek, hata yapma korkusunun bizi konfor alanında sıkıştırmasına izin vermemek ve hatalardan öğrenmek için Hata Yapabileceğinizi Kabul Edin Gelişim Paketi ile çalışabilirsiniz.