
Düşünceleri Okumaya Çalışmayı Bırakın ve Sorun
Kişisel Gelişim | 14.05.2021
Başkalarının düşüncelerini öğrenmek için, soru sorun
Düşünceler zihnimizin en önemli ürünüdür. Düşünceler, duygularımızı ve davranışlarımızı etkiler; kendimizle ilgili olan yorumlamamızı ya da çevreden algıladığımız gerçekliği anlamlandırmamızı, değerlendirmeler yapmamızı ve gelecekle ilgili birtakım yorumlarımızı şekillendirir.
Bununla birlikte, bazen içinde bulunduğumuz ruhsal durum hem kendimizle alakalı hem de dış dünyayla alakalı olan gerçeklik durumunu değerlendirmemizde bazı eğilimlerde olmamıza neden olur. Belirli dönemlerde bu düşünce özellikleri işlevselliğimizi düşürerek kişilerarası ilişkilerimizin olumsuz etkilenmesine sebebiyet verebilir.
Böyle dönemlerde iletişimde olduğumuz kişilerden dönüt alamadığımızda, bu kişilerin düşüncelerini değerlendirip yorumlarken birtakım önyargılara sahip olabiliriz. Bize kayıtsız kalındığı veya bize karşı düşmanca duygular beslendiği yargısına varabiliriz. Oysa, oluşturduğumuz kalıp yargılarla kendimizi üzmek yerine iletişimde bulunduğumuz kişilere düşüncelerini sormak çok daha iyi bir yoldur.
Düşüncelerimiz hem kendimizi hem de çevreyi yorumlayıp değerlendirmemiz noktasında etkilidir. Düşüncelerimizi referans alarak iş hayatımızda ya da ikili ilişkilerimizde birtakım kararlar veririz ve bu kararlar neticesinde de eyleme geçeriz.
Bazı dönemler bu kararlar gerçekçi ve yerinde olurken bazı dönemlerde de birtakım aksaklıklar yaşanabilir. Örneğin, sıkıntılı dönemlerden geçiyorsak olaylara bakış açımız da olumsuza kayabilir. Sadece kendi düşüncelerimizi referans alarak ilerlemek her zaman fayda sağlamayabilir. Somut koşulları yeterince objektif değerlendiremeyip hatalı yorumlamalar ve çıkarımlar yaptığımız dönemler olabilir.
Benzer bir düşünce şekli insan ilişkilerimiz için de geçerlidir. Bazı zamanlarda diğer insanların hakkımızda olumsuz şeyler düşündüğünü varsayarak kaygılanabiliriz. Her insanın geçirebileceği bu tür dönemlerde kişilerarası ilişkilere dair verilen kararlar yerinde olmayabilir. Karşımızdaki kişilerin verdikleri tepkileri sadece kafamızın içindeki bu düşünceleri referans alarak yorumlamamız doğal olarak anlaşmazlıklar ve uzlaşmazlıklar yaşamamıza sebep olabilir. Ortaya çıkan gerginliklerin neticesinde kırgınlıklar, küskünlükler ve ilişki kalitesinin düşmesi gibi olumsuz sonuçlar da ortaya çıkabilir.
Kişilerarası ilişkilerimizin bu dönemlerden etkilenmemesi adına muhatabımız olan kişiyle iletişime geçmek ve fikirlerini öğrenmek önemlidir. Değerlendirmelerimizi ancak bu şekilde yaparsak olaylara dair yorumlarımız gerçekçi bir düzleme kaymış olur.
Bu içerik Ne Düşündüklerini Tahmin Etmeyin, Sorun Gelişim Paketinden alıntılanmıştır. İnsanlara açıklıkla düşüncelerini sorma, düşüncelerin etkilerini anlama ve düşünceleri ifade etme becerisi geliştirmek için bu gelişim paketi ile çalışabilirsiniz.