Düşünsel Kurumlar (T)

Kurum bir konuda, öznel ve kişisel olmayan bir süreç işletir. Kararları tutarlılık, yeterlilik, verimlilik gibi ilkelere dayanır.

Düşünsel örgütlerde sorunların çözümü ilkelerdir. İş ilkeleri, mesleki ilkeler, bilimsel ilkeler veya ahlaki ilkeler. İlkeler tarafsız ve mantıklı bir şekilde uygulanır. Özel şartlara çok fazla ağırlık verilmez. Çünkü önemli olan durumlar değil, kimliktir. Düşünsel kuruluşlarda politikalar ve planlar konusunda insan etkilerine odaklanılmaz.

Düşünsel örgütler, çoğu zaman meselelerin insani boyutu ile ilgilenmezler. Bu eğilim düşünsel örgütlerin, insan unsurunun minimal bir bileşen olduğu, asıl odağın ürünler veya hizmetler olacağı sonucunu doğurur. Ancak ürünü yapan veya hizmeti veren ‘insan’ çalışanlarıdır. Müşteriler, ihtiyaçları ne kadar teknik olursa olsun, ‘insan’ dır. Bu gerçek dikkate alınmadığında sorunlar yaşanabilir. Düşünsel kuruluşların, doğrudan insani meselelerle uğraşmaları gerektiğinde, genellikle adalet, dürüstlük, sadakat ve sorumluluk gibi ilkelere dayanırlar.

Sadece kişisel veya öznel olan konulara güvenmezler. Sonuç olarak kişisel görüşleri kurumun işlerine entegre etmek konusunda başarılı olamazlar. 

Düşünsel organizasyon her şeyi genelleştirmeye ve bireysel tepkilere direnmeye çalışır. Aynı zamanda sorunları tartışmak veya analiz etmek konusunda da kişiselliğe karşıdır.

Düşünsel kuruluşlar esnek veya katı olabilir, ancak her iki durumda da eleştirel bir iklime sahip olmaları olasıdır. Bu tür organizasyonlar her durumun eleştirel bir şekilde ele alınması gerektiğine inanırlar. Verimlilik odaklıdırlar.

Tasarımlar iyidir ya da kötüdür, planlar açıktır ya da değildir, yönetim teknikleri başarılıdır ya da değildir… her bölüm ya da çalışanın işini iyi yapan veya iyi yapmayan şeklinde, bir makinenin parçaları gibi algılanır. Bu bakış açısı pozitif bir özellik olarak objektif değerlendirmelerle sonuçlanırken, aşırı bir şekilde gerçekleştiğinde negatife dönebilir; küçümseyici derslere, sert değerlendirmelere, kötü, hatta şiddet içeren davranışlara ve insanlara yönelik saldırılara yol açabilir. 

Düşünsel kuruluşlar, insanların doğru şeyleri bireysel olarak yapmalarını ve birlikte verimli bir şekilde çalışmalarını sağlamaya çalışır. Bu tür örgütlerde, ne kadar acı verici olursa olsun insanların eleştiriyi doğal bir süreç olarak kabul etmeleri gerekir. Çünkü kurum içindeki yaygın inanç, insanların eleştiri ile geliştiği yönündedir. 


Düşünsel Kurumlar İçin Öneriler

  • Tüm sistemlerinin ve prosedürlerinin insana bağlı olduğu daha sık hatırlanmalıdır. 
  • İnsanların duygusal ve sosyal canlılar olduğu unutulmamalıdır. Kurum içinde duyguları anlamanın yollarının geliştirilmesi gerekir.
  • Bireylerin motivasyonu ve grupların uyumu arttırmaya çalışılmalıdır. 
  • Karar ve eylemlerde insan ihtiyaçlarını anlama, bunların insanlar üzerindeki etkilerini değerlenme sağlayabilecek bir bakış açısı inşa edilmelidir.
  • Karar ve eylemlerin insani maliyetleri de hesaba katılmalıdır.