
İşin Geleceğinde Anlam Yaratma Becerisi
İşin Geleceği | 01.01.2021
Anlam yaratma becerisinin işin geleceği için önemini öğrenin
Geçtiğimiz yüzyılda, karar verme ve problem çözme becerileri, en önemli beceriler olarak kabul ediliyordu. Ancak bugün, bu beceriler değerini hızla kaybediyorlar. Yapay zekanın problemleri çözmede giderek daha iyi hale gelmesi ve insanların problem çözme yeteneklerini aşıyor olması, bu durumun en önemli nedeni. Muhtemelen yakın gelecekte, problem çözme konusunda insanlardan büyük taleplerde bulunulmayacak.
İnsanlardan beklenen beceri, karar vermek ya da problem çözmek değil, bu kararın ya da problemin arkasındaki anlamı anlayabilmek olacak. Anlam yaratma becerisi de bu nedenle giderek daha fazla dikkatleri üzerine çeken becerilerden biri oluyor.
Alışılmadık veya karmaşık bir durumu “anlamlandırma” yeteneği olarak bilinen anlam yaratma becerisi geçtiğimiz 10 yılda daha çok akademik literatürde kendini gösterirken, günümüzde iş dünyasının da gündemine yerleşmeye başladı.
Anlam yaratma, karmaşık problem çözme ve karar verme gibi üst düzey düşünce becerilerinin arka planını algılama olarak düşünüldüğünde değerini tanımlamak biraz daha kolay olabilir.
Günümüzün, rutin olmayan dünyasında anlam yaratma becerisi, kişiler için önemli bir avantaj olarak görülmektedir. Diğer taraftan, gelecek varsayımları rutin olmayan zorlukların her zamankinden daha fazla artmaya devam edeceğini göstermektedir.
Dünya Ekonomik Forumu' nun İşlerin Geleceği Raporuna göre, Küresel iş ve İK yöneticilerinin % 44' ü, değişen çalışma ortamlarını ve esnek çalışma düzenlemelerini endüstrilerdeki değişimin en büyük demografik ve sosyoekonomik itici gücü olarak tanımlamaktadır. Araştırmalar, rutin olmayan işlerin 1975' te mesleklerin % 40' ını oluşturuyorken, 2013' te bu oranın % 60' a çıktığını göstermektedir. Bu ivme göz önüne alındığında, rutin olmayan işlerin oranı muhtemelen 2028' de % 65' i geçecektir. Başka bir ifade ile, 2028' de üç işten ikisi muhtemelen rutin olmayan görevlerden oluşacaktır.
Rutin olmayan çalışmalarının çoğu bilişsel yetenekler gerektirir. Bu tür işlerde kişiler keşfedilmemiş alanlarda gezmek ve benzeri görüşmemiş zorluklarla yüzleşmek zorunda kalırlar. Rutin olmayan çalışmalar, her yeni günde işinizin ne olduğunu ve nasıl yapılacağını yeniden tanımlamak anlamına gelir. El kitabı ve emsal yoktur.
Söz konusu tablo üzerinde düşünüldüğünde, işin geleceğinin karmaşık doğasının, neden anlamlandırmayı talep ettiğini açıkça görülebilmektedir.
Bu bilgiler Anlam Yaratma Kursundan alıntılanmıştır. Anlam yaratma becerisi hakkında daha fazla bilgi edinmek için kursa katılın.